Embryotransplantatie

Embryotransplantatie (ET) is een techniek, waarbij embryo’s van waardevolle moeders worden overgeplant in een draagmerrie. Zo kunnen merries die in de sport actief zijn, toch een of meerdere(!) veulens in een seizoen leveren zonder dat de sportcarrière onderbroken of gestopt moet worden. Ook 2-jarigen of juist erg oude merries kunnen zo voor de fokkerij ingezet worden.

Embryotransplantatie bij paarden is een techniek die eigenlijk al meer dan 30 jaar bekend is, maar in Nederland komt er nu pas belangstelling bij de paardenfokkers. De belangrijkste redenen dat Nederland
zo terughoudend is geweest, zijn onbekendheid met de techniek maar vooral ook tegenvallende resultaten. Essentieel namelijk is de beschikbaarheid van een groot aantal potentiële draagmerries om de keuze te hebben juist die ene uit te zoeken, die mooi synchroon loopt wat betreft hengstigheidscyclus met de donormerrie. De beschikbaarheid van zo’n merrie is van cruciaal belang voor het succes.Gelukkig is vast komen te staan, dat, wanneer een embryo uit een waardevolle (sport)merrie gespoeld wordt, dit embryo niet perse direct moet worden bijgeplaatst bij een draagmoeder, maar dat men dit embryo ZONDER VERLAGING VAN HET SUCCESPERCENTAGE ook gekoeld kan versturen naar een groot embryocentrum. (Dit kan gebeuren met een koerier of zelfs gewoon met de post, overnight-service.) Dit heeft ook voor DAP Moergestel geleid tot het aanbieden van het spoelen van uw merrie. In 2005 heeft Hans van Gils reeds een goed resultaat neer kunnen zetten. Meer informatie hierover vindt u in de onderstaande presentatie.

Presentatie 22-02-2006» Download
Om de presentatie te bekijken heeft u Acrobat Reader nodig.Heeft u geen Acrobat Reader. dan kunt u deze » hier gratis downloaden.